سازمانی

SWOT چیست ؟

swot چیست ؟

SWOT چیست ؟ برای اینکه شما در کار خود بتوانید موفق باشید ، با تجزیه وتحلیل روند پیشرفت خود ، میتوانید راه هایی که در موفقیت شما موثر هستند را مورد ارزیابی قرار دهید . SWOT مخفف چهار کلمه strengths، weaknesses، opportunities و threats به معنی نقاط قوت، نقاط ضعف، فرصت‌ها و تهدیدها است  . در این مقاله ما به بررسی این روش می پردازیم . با کیهان وب همراه باشید تا به طور کامل با این روش کاربردی آشنا شوید .

 

روش SWOT چیست ؟

روش SWOT یک چهارچوب است که از آن برای ارزیابی کردن موقعیت رقابتی و استراتژیک کسب و کار استفاده میشود . این روش معیار های مختلفی نظیر :

  • عوامل داخلی
  • عوامل خارجی
  • پتانسیل کار در زمان حال و آینده

هدف اصلی روش SWOT چیست ؟

هدف اصلی این روش این است که در تصمیم گیری یا تدوین استراتژی به ما آگاهی بدهد . از این روش همچنین می توانید در ارزیابی پروژه ها ، محصولات و اقدامات استفاده کرد .

کاربردهای SWOT چیست ؟

از روش SWOT میتوان برای یافتن ، اطلاعاتی در رابطه با جایگاه فعلی خود و همچنین آینده ، استفاده کرد . همچنین از این روش میتوانیم هدفی را که از پیش مشخص کردیم بررسی کنیم و با عوامل مختلف به آن هدف نزدیکتر شویم .

از SWOT همچنین می توانیم در یک سری زمینه ها نظیر ساخت و توسعه خدمات و محصولات ، تصمیم گیری ، طراحی یک استراتژیک به منظور ارتقا کسب و کار و کسب مزیت های رقابتی استفاده کرد . 

بعد از اینکه ما عوامل روش SWOT را مشخص کردیم ، زمان آن می رسد که تصمیم گرفته شود که آیا این اقدام ها ، محصولات و پروژه ها اصلا ارزش این را دارد که آن ها را پیگیری کنیم و این اقدامات و چه عواملی باعث موفقیت ما میشود . 

کاربرد SWOT

از تحلیل SWOT برای ارزیابی اهداف و برنامه ها می توان استفاده کرد . مانند : 

  • ساخت محصول و توسعه خدمات
  • تصمیم گیری و رتبه بندی کارکنان در استخدام
  • ارتقا عملکرد و ارزیابی فرصت
  • طراحی استراتژیک
  • سرمایه گذاری در بازار و تکنولوژی

عناصر روش SWOT

اگر به خود کلمه SWOT دقت کنید متوجه می شوید که این کلمه از 4 عنصر نقطه قوت ، نقطه ضعف ، فرصت و تهدید ساخته شده است . اکنون این چهار روش را برای شما شرح میدهیم . 

 

عناصر SWOT

نقطه قوت (Strengths) :

این عنصر به این معنا می باشد که مشخص کنیم ما در چه کار ها و زمینه هایی نسبت به رقیبان برتری داریم و چه چیزی ما را نسبت به آن ها متمایز می کند . به طور کلی نقاط قوت شامل :

  • برندی قدرتمند
  • مشتری وفادار
  • ترازنامه قوی
  • تکنولوژی منحصر به فرد

این ویژگی ها و نقاط قوت هستند که باعث میشود یک شرکت یا سازمان پیشرفت کند و موفق باشد . 

نقطه ضعف (Weaknesses) :

نقطه ضعف عاملی است که یک سازمان به بهترین شکل خودش کار نکند که مانع پیشرفت می شود . اگر میخواهید موفقیت را تجربه کنید باید رو نقاط ضعف سازمان کار کنید و در پیشرفت وبهبودی آنها تلاش کنید . این نقاط شامل : 

 

  • برند ضعیف
  • گردش مالی بیشتر از میانگین
  • بدهی زیاد
  • کمبود سرمایه

فرصت (Opportunities) :

فرصت یک عامل خارجی است که باعث ایجاد رقابت برای سازمان می شود . سازمان باید از این عوامل نهایت استفاده را بکند و بر روی آن ها سرمایه گذاری کند . مثال هایی از فرصت شامل : 

  • تعرفه صادرات خوب
  • تکنولوژی مدرن
  • مشوق های مالیاتی

تهدید (Threats) :

تهدید از جدی ترین مسائلی است که شرکت و سازمان باید نگران آن باشد . این دسته عوامل خارجی بوده و میتواند برای یک شرکت مخرب و نابود کننده باشد . مثال هایی مانند :

  • کارخانه های تولید گندم (خشکسالی)
  • افزایش قیمت اولیه مواد
  • کمبود نیروی کار
نحوا اجرا SWOT

نحوه اجرای روش SWOT

روش هایی برای بررسی وشناسایی ریسک ، بخش های کسب و کار یک حوزه تخصصی است که کسب وکار را به سوی راه اندازی استراتژی های موفق هدایت می کند .

 

شناسایی عوامل داخلی

به تمام فعالیت هایی که داخل سازمان ازجمله  دارایی ها ، منابع انسانی ، منابع مالی رخ داده است مربوط می شود تا نقاط قوت و ضعف و سازمان را شناسایی کنید . و باید در نظر بگیرید درچه زمینه ای عملکرد بهتری دارید تا بدانید برای بهبود چه بخش هایی باید تلاش کنید . بررسی کنید که وضعیت رقابتی شما با دیگر سازمان ها در کدام بخش بیشتر است دراین بخش ها چه منابعی در اختیار شماست و کدام بخش با کمبود منابع مواجه است .

شناسایی عوامل خارجی

فعالیت هایی که خارج از سازمان اتفاق می افتد این عوامل روی موفقیت سازمان تاثیر بسزایی دارد . مثل تغییرات بازار ، تامین کنندگان 

با تحلیل SWOT فرصت ها و تهدیدها را شناسایی کنید تا بدانید به چه بخش هایی از بازار باید وارد شوید . با شناخت این عوامل عملکرد بهتری برای فعالیت سازمان رقم می خورد . تحقیق کنید ویژگی های چه مخاطبانی را باید هدف قرار دهید تا فعالیت های سازمانی را گسترش دهید . سهم رقیبان موفق از بازار ، و تکنیک هایی که سازمان رقیب برای موفقیت در نظر گرفته همچنین مشکلاتی که قوانین جدید در روند فعالیت کسب وکار ایجاد می کند را بررسی کنید . 

کجا و چه زمانی باید از روش SWOT استفاده کنیم ؟

در ابتدای شروع فرآیند برنامه ریزی ، تحلیل swot بکار گرفته می شود . شما با این روش به فرصت های خوبی برای موفقیت دست پیدا می کنید که در گذشته از آنها چشم پوشی شده است . این روش تهدیداتی که باعث ضرر و زیان به کسب و کار می شود را شناسایی می کند . با در نظرگرفتن نقاط قوت برای مشخص کردن مسیر کاری افراد استفاده می شود تا تهدیدات پیش آمده در راه موفقیت را اطلاع دهد . تجزیه و تحلیل این روش زمانی تاثیر گذار است  که برای شناسایی مشکلات و تهدیدهای کسب و کار استفاده شود . می توانید با گروهی از افراد متخصص با روش های مختلف و اشتراک گذاری ایده ها و نظرها بطور دقیق روش swot را اجرا کنید.

مزایا استفاده از روش SWOT

  • با تحلیل SWOT می توانید تمامی نظرات و دیدگاه ها را جمع آوری کنید و تمام اعضای مختلف سازمان را درگیر کنید
  • تحلیل SWOT روشهای موثر در موفقیت کسب و کار را نشان می دهد اینکه آیا در کسب وکار ، فرد می تواند با موفقیت هدفش را کسب کند یا خیر
  • تمامی عناصر را با دقت ارزیابی می کند و باعث ایجاد ایده خلاق می شود ومشکلاتی که به آن توجهی نشده را به سازمان اعلام‌ می کند

معایب استفاده از روش SWOT

  • ممکن است عوامل تاثیر گذار برای هربخش بصورت تجربی یا براساس تفکر فرد شناسایی شود که در نتیجه دیدگاه دقیق ارائه نمی شود
  • تحلیل این روش شاید شامل تمامی عوامل تاثیر گذار بر موفقیت سازمان نشود امکان دارد نقاط قوت و ضعف یا تهدیدها را تشخیص ندهد
  • امکان دارد تحلیل های SWOT نتیجه کوتاهی داشته باشد چون عوامل تاثیر گذار در زمان مشخصی شناسایی و بررسی می شود و امکان تغییرات این عوامل با گذشت زمان وجود ندارد

مثال‌ از کاربرد روش SWOT

شرگت معروف و بزرگ کوکاکولا با روش تحلیل SWOT:

نقاط قوت :

تنوع محصولات : تنوع بسیاز زیاد محصولات ، کوکاکولا صاحب ۲۰۰ شرکت و بیش از ۵۰۰ برند است .

شهرت برند: یکی از معروف ترین و مشهورترین برندهای دنیاست که یکی از مهم ترین مزیت این برند بین رقیبان است .

سهم بازار : جایگاه کوکاکولا در بازار نوشیدنی ها دربین رقبا بهتر است و حدود ۴۳ درصد دربازار سهم دارد .

نقاط ضعف :

جایگاه : کوکاکولا یک شرکت برند و شناخته شده ای است اما بخاطر اعتبار و شهرتی که کسب کرده برای اعمال تغییرات بزرگ خیلی دشوار است .

جایگزین کردن شکر : بزرگترین ضعف های شرکت کوکاکولا مربوط به حوزه سلامتی است که سالهاست دنبال جایگزین سالم شکر برای محصولاتش است .

روند سلامتی : امروزه گزینه های سالم تری را جایگزین نوشیدنی های حاوی شکر معرفی می کنند و هنوز شرکت کوکاکولا ترندهای روزسلامتی را بدست نیاورده است .

جمله پایانی

اگر یک برند فعال  یا حتی یک کسب و کار معمولی در بازار دارید برای پیشرفت و یا حفط اعتبار و برندتان در بین رقبا باید از روش تحلیل SWOT استفاده کنید تا به راحتی نقاط قوت و ضعف  و فرصت های خوب و تهدیدات سازمان را شناسنایی کنید . بعد از شناسایی درست شما می توانید عوامل مفید و موثر در موفقیت کسب و کارتان را تشخیص دهید .

ازاینکه با شرکت طراحی سایت و اپلیکیشن کیهان وب همراه بودید متشکریم . امیداریم این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد و به تمامی سوالات ذهنی شما پاسخ داده باشیم .

پست های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *